Stranski učinki in komplikacije

Modrice na koži, manjše otekline in občutek napetosti oziroma  bolečine so normalne in v nekaj dneh izginejo. Okvare arterij (žil, ki utripajo) v področju dimelj ali kolena so izjemno redke.

Pri odstranitvi ven se lahko poškodujejo kožni živci, ki potekajo na nekaterih mestih tesno ob veni. V tem primeru je lahko koža neobčutljiva, na dotik »gluha« ali pa dotik tega dela kože povzroča neprijetno zbadanje oziroma preobčutljivost. Takšni predeli kože so ob notranjem gležnju ali na notranji strani stegna. To se pokaže pri približno 20 do 30 odstotkih pacientov. Sčasoma postane ta okvara za pacienta nemoteča.

Močne krvavitve, ki bi zahtevale ponovno operacijo,  so zelo redke.

Motnje celjenja, vnetja, tvorba krvnih strdkov (tromboza) in posledična zapora ene od žil (embolia) so zelo redke.

Pri posegih z uporabo laserja lahko 24 do 48 ur po posegu pride do prehodnega vnetja kože in podkožnega tkiva, kar se kaže kot rdečina z rahlo pekočo bolečino. To vnetje se spontano umiri v enem do dveh dneh in ne pušča posledic, pacient si lahko pomaga s polaganjem mrzlih obkladkov na vnete dele.

Prehodna oteklina na operirani okončini je posledica poškodbe ene od večjih limfnih žil, ki potekajo ob veni. Oteklino lahko zmanjšate z nošenjem medicinskih kompresijskih nogavic. Kronična oteklina se lajša z določenimi zdravili in/ali fizioterapijo (npr. limfno drenažo).

Majhni kožni rezi se zacelijo brez večjih brazgotin.

Izjemoma so brazgotine moteče in boleče (keloidi),  lahko pa se pojavijo tudi zatrdline, vozliči in/ali obarvanost kože, ki običajno po določenem času izginejo.

Vsi našteti zapleti so pogostejši pri pacientih, ki imajo še druge bolezni (npr: sladkorno bolezen), pri tistih, ki so zanemarili pravočasno zdravljenje krčnih žil ali kadar gre za ponovne operacije.

Naši zdravniki specialisti

žilna kirurgija
žilna kirurgija
žilna kirurgija
žilna kirurgija
žilna kirurgija