Pričakovani rezultati in možni zapleti

Pacient uporablja bergle, dokler ne doseže zadovoljive stabilnosti pri hoji. Ves čas polno obremenjuje in veča prehojene razdalje tudi glede na splošno kondicijo in stanje mišičja. Intenzivno rehabilitacijo je potrebno takoj in brez prekinitve nadaljevati tudi po vrnitvi domov. Predlagamo nadaljevanje rehabilitacije še dva tedna v naravnem zdravilišču. Po koncu rehabilitacije pričakujemo dobro gibljivost, ki bo omogočala, da pacient normalno seda in vstaja, hojo po stopnicah in vožnjo s kolesom.

Prva kontrola je tri mesece po operaciji in nato ponovno po enem letu, če ne nastopijo kakršnikoli zapleti.

Predvidena življenjska doba endoproteze  je ob normalnem obremenjevanju približno 15 do 20 let. Trajnost je odvisna od kvalitete kostnine in intenzivnosti obremenjevanja. Potrebna je previdnost pred padci, ki lahko bistveno skrajšajo življenjsko dobo endoproteze.

Kovinski kostni vsadki so vedno dobro gojišče za bakterije, zato svetujemo, da pacient pri večjih posegih na zobeh, oziroma pri gnojnih vnetjih kjerkoli na telesu, po predhodnem posvetu z osebnim zdravnikom uživa antibiotike.

Vgrajena endoproteza kolena pacientu poleg hoje omogoča tudi zmerno športno-rekreativno dejavnost, kot je igranje golfa, kolesarjenje, pohodništvo, plavanje, itd.

Naši zdravniki specialisti