Rentgenska diagnostika in laboratorij

Rentgenska diagnostika

V Kirurškem sanatoriju Rožna dolina imamo tri rentgenske aparate, s katerimi opravljamo preiskave skeleta in prsnih organov v osnovnih projekcijah. Na rentgenski diagnostiki imamo klasični rentgenski aparat, s katerim po navodilih zdravnikov specialistov slikamo paciente za določitev diagnoze. Z mobilnim rentgenskim aparatom slikamo paciente na oddelku po operacijah. Diaskopski rentgenski aparat pa je nepogrešljiv med abdominalnimi in ortopedskimi operacijami, ker olajša delo kirurgov.

Diagnostična rentgenska slikanja so samoplačniška in jih izvajamo na podlagi napotil splošnih zdravnikov ali drugih zdravnikov specialistov. Na podlagi opravljene preiskave je možno pridobiti tudi mnenje zdravnika radiologa.

Laboratorij

Laboratorijski testi pomagajo pri postavitvi kar dveh tretjin diagnoz, uporabljajo pa se tudi za spremljanje poteka in zdravljenja bolezni ter za določitev zdravstvenega stanja preiskovanca. Prav zaradi tega je izrednega pomena, da se na odvzem krvi za laboratorijske preiskave primerno pripravite. Priporočljivo je, da pridete na odvzem tešči. To pomeni, da 8 do 12 ur pred odvzemom ne jeste. Če pred odvzemom niste tešči, to lahko zelo vpliva na rezultate ali moti izvedbo same preiskave. Najprimernejši čas za odvzem krvi je zjutraj, saj so referenčne vrednosti preiskav določene v bioloških vzorcih, ki so bili odvzeti med 7. in 9. uro zjutraj. Vsebnosti nekaterih snovi se čez dan spreminjajo, zato bi lahko odvzem ob neprimernem času dal lažno previsoke ali prenizke vrednosti. Izjema so določene preiskave, za katere je predvidena posebna ura odvzema.

Če vam odvzem krvi vzbuja nelagodje, to povejte našemu osebju.

Kirurški sanatorij Rožna dolina d.o.o. sodeluje z vrsto zunanjih laboratorijev kot so Adrialab, Urgentni laboratorij, Mikrobiološki inštitut....