Operacija sive mrene

Informacije za paciente OPERACIJA KRČNIH ŽIL 

Spoštovani,

Zdravljenje ,ki vam ga predlagamo , zahteva vaše soglasje.
Želimo vas seznaniti z zdravstvenimi težavami pri krčnih žilah, načinu kirurškega zdravljenja ,stranskimi učinki in komplikacijami , ki lahko nastanejo , s potekom rehabilitacije in nasveti ter opozorili za hitrejše okrevanje.

OPIS OPERACIJE

Krčne žile oz. varice so posledica razširitve podkožnih ven , vsaj njihova zunanja manifestacija. Varice so najprej le estetski problem , s trajanjem pa povzročajo težave. Težave se najpogosteje pojavljajo v obliki občutka težkih, pekočih nog, otekanja nog v okolici gležnjev,pogostejšimi krči... Pri nekaterih pacientih se pojavljajo vnetja varic. Z leti se koža na goleni .zaradi kronične venske insuficience obarva rjavo(ti.hiperpigmentacija) , pojavijo se spremembe kože in nato lahko boleča razjeda (ulkus) .
Vzrok za nastanek krčnih žil je slabost vezivnega tkiva v stenah ven. Zdrave venske zaklopke v povrhnjem in globokem venskem sistemu zagotavljajo pretok venske krvi proti srcu. Pri varicah se te zaklopke okvarijo , kri tako zastaja v nogah. Zaradi tega nastaja otekanje goleni ,občutka napetosti goleni , spremembe kože in boleče razjede.
S kirurškim posegom odstranimo obolele povrhnje vene , ki povzročajo zastoj krvi v nogi . Obstaja več načinov kirurškega zdravljenja glede na lokacijo varic , njihove velikosti .Pri klasičnem posegu obolelo veno fizično odstranimo s posegom ti. stripping (odstrani se obolela glavna povrhnja vena) in flebektomijo(odstranitev obolelih vej glavnih povrhnjih ven)V svetu in pri nas pa je uveljavljena tudi metoda zapore glavnih povrhnjih ven z laserjem(ti.-EVLA).Takoj po posegu prične kri teče v smeri globokega venskega sistema in po še zdravih povrhnjih venah proti srcu..

OPIS VRSTE OPERACIJE

Prizadete vene vam bomo odstranili v spinalni (injekcija v predel hrbtenjače), splošni ali lokalni anesteziji.

KLASIČEN POSEG (ti.stripping)
Obolelo prednjo glavno povrhnjo veno (VSM )bomo odstranili tako , da bomo naredili približno 3-5 cm dolg rez v področju dimelj in podobno velik rez v področju gležnja ali na notranji strani goleni. Pri odstranjevanju glavne povrhnje vene za kolenom (VSP)je rez kože praviloma v podkolenski kotanji ( na zadnji strani kolena) in še en na mečih. Veno si prikažemo s kirurško preparacijo , v njo vstavimo plastično sondo (striper),tako da pogleda na drugi strani obolele vene na plano. Na sondo zataknemo olivi podobno napravo , ki omogoča odstranitev vene.Pri zelo zavitem poteku varic , ali poškodbi svetline žile zaradi predhodnih vnetij ali sklerozacij, striper ne pasira obolelo veno v celoti . V tem primeru , je potrebno več rezov kože. Stranske veje in manjše varice odstranjujemo s posebnimi kaveljčki skozi manjše kožne reze , ki so praviloma veliki 2-3 mm .Občasno je zaradi popolne odstranitve obolelih ven potrebno narediti tudi malo večji rez.

EVLA (laserska zapora obolele vene)
Pod kontrolo ultrazvoka vpeljemo v obolelo veno lasersko fibro , po kateri nato pošiljamo laserske žarke , ki veno skrajšajo ,zožijo in zaprejo.Večjih rezov ingvinalno ali pod kolenom ali v predelu gležnja zato ni. Tudi pri tej metodi varice na površini odstranjujemo preko manjših incizij kože.Operativna poškodba je manjša v primerjavi s klasično operacijo, okrevanje hitrejše,dosežen je boljši kozmetični učinek.
Po posegu pri klasičnem posegu nogo povijemo z elastičnim povojem Pri zapori vene z laserjem namestimo na nogo kompresijsko nogavico , ki si jo na podlagi napotnice nabavite sami.
Po klasičnem operativnem posegu morate zaradi splošne anestezije in opazovanja postoperativnega mesta ostati čez noč na opazovanju , po laserski zapori praviloma zapustite našo ustanovo eno uro po operativnem posegu.

KOPLIKACIJE , KI SO MOŽNE PO OPERATIVNEM POSEGU

Modrice na koži, manjše otekline, sprva še prisoten občutek napetosti prav zaradi blagega otekanja , zmerne bolečine so normalen pojav po operaciji. V nekaj dneh izginejo.
Okvare arterij ter motoričnih živcev v področju dimelj in kolena so izredno redke , vendar možne.Pri odstranjevanju varic se lahko poškodujejo kožni živci , ki potekajo na nekaterih mestih tesno ob veni in so tako tanki , da se ne vidijo. V tem primeru postane koža neobčutljiva na dotik (gluha) ali pa preveč pbčutljiva na dotik . Taki predeli kože največkrat nastanejo ob notranjem gležnju ali na notranji strani stegna. Večinoma se do dve leti po posegu gluhost kože lahko povrne.Pri klasičnem posegu se lahko poškodba živca za dotik dogodi v 20-30 % bolnikov, pri laserski zapori le v 1-2%.
Močne krvavitve , ki bi zahtevale ponovno operacijo so zelo redke.
Motnje celjenja , vnetja ,tvorba krvnih strdkov in posledične embolije so redke , a možne. Proti krvnim strdkom se borimo z zdravili , ki preprečujejo strjevanje krvi in s hojo po operativnem posegu.
Pri posegu z uporabo laserje lahko 24 -48 ur po posegu pride do prehodnega občutka pekoče bolečine v predelu zdravljene vene .Na mestu vene lahko nastane zatrdlina in manjša rdečina, ki se hitro umiri s polaganjem hladnih gel oblog na mesto občutka zatezanja ali pekočih bolečin.
Prehodna oteklina na operirani okončini je posledica poškodbe ene od večjih limfnih žil , ki tečejo ob veni. Težava se pojavlja večinoma pri klasičnem posegu. Oteklino lahko zmanjšate z nošenjem medicinskih kompresijskih nogavic. Redko nastane kroničen (trajni) limfedem , ki se lahko lajša z določenimi venotoničnimi zdravili (Detralex, Flebavein,..),ročnimi limfnimi drenažami , nošnjo kompresijskih nogavic.
Majhni kožni rezi zacelijo brez večjih brazgotin,pri večjih rezih pa lahko ob večji nagnjenosti k brazgotinjenju nastanejo večje ,boleče brazgotine (keloidi).Možne so neposredno po operaciji tudi zatrdline in obarvanost kože , ki večinoma v določenem času izginejo.
Če pri klasičnem posegu uporabimo stisnjeno manšeto,da bi zmanjšali krvavitev, se lahko ,sicer redko,pojavijo motnje prekrvavitve in okvare živcev , kar ima lahko trajne posledice.
Vse omejene nevarnosti so predvsem pogostejše pri tistih , ki imajo pridružene bolezni kot je sladkorna bolezen, pri ponovnih operacijah na venah na isti nogi zaradi brazgotin in pri tistih , ki so operirani zaradi zelo obsežnih varic.

OSNOVNI NAPOTEK: 
Pri močnem otekanju noge,naraščajoči bolečini,občutku omrtvelosti noge,spremembi barve prstov na nogah ali pri telesni temperaturi nad 38 st. C, vas prosimo da pokličete svojega operaterja ali osebnega zdravnika.

CILJI OPERACIJE

Varice so problem dedovanja in s tem pogostejšega pojavljanja v določenih družinah . Z UZ pregledom se odkrije katera vena je obolela.S posegom se odstranjujejo uz dokazane obolele vene. Po operaciji boste tako brez obolele vene , s tem pa se odstranijo tudi zgoraj opisane težave ,odpravi možnosti za nastanek spremembe kože in boleče razjede.
Po posegu lahko še ostanejo manjše varice , ki jih lahko skleroziramo , ali odstranimo s kratkim posegom v lokalni anesteziji.
Krčne žile so posledica podedovane slabosti veziva v steni ven , česar pa z operacijo ne moremo popraviti.Ni izključeno , da se bodo tekom let pojavljale nove obolele vene-krčne žile.Včasih je potrebno ponovno kirurško zdravljenje.

POSLEDICE OPUSTITVE PREDLAGANE ZDRAVSTVENE OSKRBE

Lahko se sprijaznite s prisotnostjo krčnih žil, ki se bodo postopno povečevale. Pogosto se pojavi otekanje goleni in lahko pride do nastanka razjed. Težavo omilimo z rednim povijanjem nog z elastičnimi povoji.

ZDRAVLJENJE PO OPERACIJI

Po posegu svetujemo
-da vstanete že na dan operacije(če ste operirani zjutraj) in nato opravite več kratkih sprehodov ali vozite sobno kolo.Čim manj sedite ali stojite na mestu. Nikoli ne sedite prekrižanih nog. Večkrat na dan imejte noge privzdignjene. Po laserski zapori vene je precej poudarka na gibanju in hlajenju na mestu zapore vene z laserjem.
-v primeru potrebe po daljšem ležanju izvajajte vaje s kroženjem v stopalih ,gibajte v kolenu …
-v času enega meseca ne nosite nogavic z močnimi elastikami v robu, ki bi povzročale tiščanje.
-lahko se na kratko tuširate po prevezu ran . Kopanje , savna , sončenje bodo dovoljeni po popolni zacelitvi ran .

V primeru, da je poseg opravljen ambulantno, zaradi delovanja zdravil po posegu ne smete upravljati vozil v prometu,delati za tekočim strojem ali uživati alkohola.

V primeru dodatnih vprašanj pokličite Kirurški sanatorij Rožna dolina d.o.o. na telefonsko številko 01 477 94 00 ali v nujnih primerih operaterja na telefonsko številko, ki je navedena v Odpustnem pismu.

 

Naši zdravniki specialisti